Hoe maak je een kamerplant schoon?
Geplaatst op
Water geven is natuurlijk het bekende wekelijkse of tweewekelijkse onderhoud dat je aan jekamerplant geeft. Maar denk je ook wel eens na om hem schoon te maken? Het stof dat in je kamer rond dwarrelt komt ook op je kamerplanten terecht. Als er een laagje stof op je plant ligt kan dat ervoor zorgen dat de lichtopname minder goed is. Als uiteindelijk de bladmondjes verstopt raken, kunnen ze ook minder CO2 opnemen wat ze nodig hebben voor hun groei.
Geef je kamerplant een tropische regenbui
Je kunt je kamerplant een tropische regenbui geven onder de douche. Het is super effectief doordat zo alle stof van je bladeren wordt afgespoeld en de kans op beschadigingen van het blad is klein. Als je een plant hebt met een dichte pot kun je een plastic zak eromheen doen om te voorkomen dat hij te veel water in de aarde krijgt. Zorg er verder voor dat het water lauwwarm is, planten houden over het algemeen niet van ijskoud water. Plaats je plant terug in de (volle) zoals het water van de bladeren verdampt is, anders kunnen de bladeren door het zonlicht verbranden.
Een andere oplossing is het buiten zetten van je kamerplanten als het gaat regenen. Dit kun je het beste alleen doen als het zomers warm is buiten en haal ze voor de zon gaat schijnen weer naar binnen.
Hanteer een stofdoek voor je planten
Door middel van een stofdoek kun je de kamerplant ook afstoffen. Hiervoor kun je ook eventueel een licht vochtige doek nemen. Het kan veel tijd kosten om deze methode te hanteren als je veel kamerplanten met bladeren hebt. Doe daarnaast het afnemen voorzichtig door het blad aan de onderzijde te ondersteunen zodat er geen scheuren kunnen ontstaan.
Planten zoals de begonia vinden dit een fijne methode omdat zo de bladeren niet onnodig lang nat blijven. Ze zijn namelijk gevoelig voor schimmel op de bladeren. Deze methode is ook ideaal voor planten die te groot of te zwaar zijn om te verplaatsen naar de douche of naar buiten.
Als alternatief voor de stofdoek kun je ook een stofkwast pakken. Bijvoorbeeld cactussen zijn lastig af te nemen met een stofdoek door al hun stekels. Dan is een kwast de ideale oplossing en je kunt dit gelijk als mindfulness oefeningen uitvoeren om tot rust te komen.
Vraag de specialisten van regiobloemist voor advies.
Hoe vaak moet je een kamerplant schoonmaken?
Afhankelijk van de hoeveelheid stof in jouw huis kun je het beste één keer per maand op een vast moment de stoflaag controleren. Zo kan het voldoende zijn om twee keer per jaar een echte grote schoonmaak te doen voor alle planten, bladeren én dit te combineren met een tropische regenbui. Knip gelijk als je bezig bent verdorde blaadjes weg zodat hij rustig verder kan groeien. Dit is dan ook hét moment om te kijken of je plant verpot moet worden, nieuwe aardig nodig heeft of dat je hem misschien zelfs kan stekken omdat er nieuwe stekjes zich ontwikkeld hebben. Zo geef je je originele kamerplant weer meer ruimte.